
Een dagje Kaapstad-centrum, om daar de highlights te bezichtigen, mag niet op het programma ontbreken. John heeft ons in het centrum afgezet en gewapend met een plattegrond gaan we op pad. Een deel van het tamelijk kleine oude centrum is gebouwd op drooggelegde grond.

Vroeger sloegen de golven hier tegen de kasteelmuren.

We zijn begonnen op

Greenmarket Square, het op een na oudste plein van Kaapstad, wat in 1710 als marktplaats werd aangelegd. Nu wordt er een van de levendigste en populairste vlooienmarkten van de stad gehouden.


Vervolgens het Castle of Good Hope, een vijfhoekig fort gebouwd door Simon van der Stel als hoofdkwartier van de VOC. Het is het oudste Europese bouwwerk in Zuid-Afrika (1666-1679).



Daarna naar District Six met zijn prachtig, indrukwekkende museum. Oorspronkelijk woonden in deze wijk 60.000 mensen van verschillende rassen die een levendige gemeenschap vormden. Vanaf 1966 werd het blank gebied en moesten de overige bewoners naar townships verhuizen. In 1979 werd de hele wijk met de grond gelijk gemaakt. Sindsdien zijn de protesten zo heftig geweest, dat de grond braak bleef liggen. In het boeiende museum vind je foto’s, voorwerpen en oude straatnaamborden van de vroegere wijk


The Company Gardens is een park dat ongeveer eenderde van de door Jan van Riebeeck aangelegde groentetuin beslaat. Deze groene oase van rust bevat meer dan 8000 exotische bomen en planten uit de gehele wereld. Net buiten het park werd in de openlucht een les in trommelen op de tamtam gegeven. Een twintigtal trommelaars zaten in een cirkel en werden in deze kunst onderwezen.


Saint George’s Cathedral was ons volgende doel. Oorspronkelijk gebouwd in 1834 en in 1901 groter en luisterrijker gemaakt omdat men niet tevreden was met de eerste uitvoering. Er zitten heel mooie gebrandschilderde ramen in. De kathedraal was de zetel van Desmond Tutu, de kleurrijke aartsbisschop van Kaapstad.



Als laatste stond het Slave Lodge Museum op het programma. Een indrukwekkend museum. Gedurende 130 jaar werd dit gebouw uit 1685 gebruikt om slaven in onder te brengen die werkten in de Kompanjiestuin. In het museum zijn veel voorwerpen tentoongesteld en worden de verschillen tussen zwart en blank en de slavernij in beeld gebracht.
0 Comments:
Een reactie plaatsen
<< Home